Azınlık Etkisi Nedir?

Serge Moscovici isimli sosyal psikolog, grupların her ne kadar farklılık gösterenleri engellemeye ve herkesi tek bir görüşe yönlendirmeye çalışmasına rağmen bunu başaramadığını söyler. Keza gruplar, yani topluluklar bunu başarabilmiş olsalardı hepimiz tek tip insan olur, değişime uyum sağlayamaz ve monotonlaşırdık. Ancak azınlık etkisi sayesinde gruplar, topluluklar değişebiliyor ve aynı kalmıyorlar. Moscovici, azınlık etkisini şöyle tanımlıyor:

Azınlık etkisi; herhangi bir grupta azınlıkta kalan grup üyelerinin, grubun çoğunlukta kalan kısmının davranış, düşünce ve inançlarını etkilemesidir.

Serge Moscovici


Azınlık etkisi nasıl “etkili” olur?

Mascovici, işin en önemli noktasının tutarlılıktan geçtiğini söyler. Yani şöyle ki, grubun azınlıkta olan ve farklı düşünen insan grubu çoğunluktan farklı düşünenler olarak, kendi aralarında da tutarlı olmalılardır. Eğer azınlık görüşe sahip olanlar kendi aralarında ortak görüşlere varmazlarsa, çoğunlukta olan kişiler; azınlıkta olan kişilerin düşüncelerini tutarsız ve temelsiz olarak niteler. Oysa azınlık görüşe sahip olanlar kendi aralarında ortak görüşe varırlarsa, çoğunlukta olanlar azınlıkta olanları ciddiye alır ve onlarıın arasına katılmaları sağlanabilir.

Ayrıca psikolog Wendy Wood ve arkadaşları bu etkinin gerçekliği üzerine yüzü aşkın çalışma yapıyor ve bu sayede azınlık etkisini daha iyi tanımlıyor. Bu çalışmalar sonucu ortaya konan bazı çıkarımlar şöyle:

  • Çoğunlukta olan grup üyeleri, azınlıkta olanları kendilerine uygun davranması konusunda teşvik ediyor. Bu teşviğin sonuç verdiği azımsanmayacak düzeyde görülüyor.
  • Azınlıkta kalanların çoğunluğa uymasının asıl sebebi kabul görmek değil, çoğunluğa boyun eğmek zorunda kalması.
  • Azınlıkta kalanlar, çoğunlukta kalanları genellikle etkileyemez. Bunun sebeplerinden birisi çoğunlukta olanların, azınlıkta olanları önemsememesidir.
  • Çoğunlukta olanların azınlıkta olanları çoğu zaman ciddiye almamasının nedeni, eğer kendileri de onlara uyarsa onlar gibi azınlık bir gruba ait olacaklarını bilmeleridir. Azınlıkta olma fikri, onların kendilerini tuhaf, sıra dışı ve uyumsuz görünmelerine neden olacağını düşünmelerine neden olur.
  • Azınlıkta olanların, çoğunlukta olanları ikna edebilmesinin en bilinen yolu, çoğunlukta olanlara duygusal değil mantıklı bakmalarını sağlamaktır. Azınlıkta olanlar özellikle, bilgilendirici konuşmalar ve ikna yöntemleri ile başarılı olabiliyorlar.

Written by

Mehmet Can Kocaman

46 Posts

Merhaba, ben Mehmet Can Kocaman. Psikolojiye olan ilgimden dolayı kurduğum Anlaşılır Psikoloji'de anlaşılır bir dille araştırmalarımı ve kişisel yazılarımı paylaşıyorum. Benimle iletişime geçmek için sitenin iletişim kısmını veya mail adresimi kullanabilirsiniz.mail: [email protected]
View all posts

1 thought on “Azınlık Etkisi Nedir?”

  1. Bana kalırsa bu azınlık tek bi birey olarak da düşünülebilir. Bu durumda bireyin kendiyle tutarlı olması gerekir. Ama yine de ciddiye alınmaz maalesef. Hep böyle oluyor yani benim gördüğüm kararıyla. Yazı güzel olmuş elinize sağlık.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *