Birbirinden Seçkin Psikolojik Festival Filmleri

İnsanı inceleyen, onun özüne ulaşma kaygısı güden her film bir yanıyla psikolojik; görece düşük bütçeyle çekilen ve herkese hitap etme kaygısı gütmeyen her film de festival filmidir dedik ve birbirinden seçkin psikolojik festival filmlerini bir araya getirdik. Filmler yalnızca karakterlerinin psikolojisi üzerinde başarılı iş çıkarmasıyla değil, insan ekseninde toplumu ve hayatı anlamlandırma çabasıyla da belirlenmiştir. Bu yüzden hiçbirinin felsefe ve sosyolojiden kopuk olmamasına özen gösterilmiş; liste, dört yüze yakın film arasından dikkatle seçilip hazırlanmıştır.

Filmler içerikleri bakımından değil, işlenişleri bakımından önemli olduğu için film tanıtımlarında spoiler içeren ögeler bulunmaktadır. Film tanıtımlarının bir kısmı IMDb’den alınmıştır.

33) Kuzu

Yönetmen: Kutluğ Ataman
Fragman

Doğu Anadolu köy geleneğinin gerektirdiği gibi 27 yaşındaki Medine, beş yaşındaki oğlu Mert’in sünnet şöleninde kuzu eti servis etmek zorundadır. Kuzu eti servis edecek kadar parası olmayan yoksul ama kararlı Medine, ihtiyaç duydukları kuzu parasını bulmaya çalışır. Gelenek, din ve köy üçlüsü içinde bir çocuğun en doğal aktarımı…

32) Breaking the Waves | Dalgaları Kırmak

Yönetmen: Lars Von Trier
Fragman

Film, Bess isimli kadının petrol işçisi Jan ile tanıştığı ve ona aşık olduğu; bastırılmış, son derece dindar bir toplulukta geçiyor. Jan, kulede meydana gelen bir kazada boynu kırılarak geri döner. Bu olay işleri çığırından çıkarır. Saplantılı davranışları ve Tanrı’nın eylemlerini yönlendirdiği fikrinde olan bir kadınla harmanlanmış drama filmi.

31) Nuh Tepesi

Yönetmen: Cenk Ertürk
Fragman

Orta yaş krizi geçiren Ömer, babasının yarım asır önce diktiğini iddia ettiği kutsal Nuh Ağacı’nın altına gömülme arzusunu gerçekleştirmek için öfkeli köylülerle yüzleşmek zorundadır. Film, baba-oğul ilişkisi üzerine yoğunlaşır.

30) İçerdekiler

Yönetmen: Hüseyin Karabey
Fragman

Komiser, son altı aydır hiçbir sebep yokken hapsedilen öğretmene, eş ziyareti yasak olsa bile eşiyle görüşmesine izin vereceğini söyler. Şüpheci öğretmen, sürekli, buna neden izin verdiklerini sorar. Komiser bunun “insanca” olduğunu söyler ancak komiserin asıl amacı mahkum öğretmeni konuşturmak için son bir hamle denemektir. Mahkum, komiserin odasında karısıyla yalnız kalmak için büyük bir heyecan ve telaşla bekler ancak gelen kişi karısı değil, karısının kız kardeşidir. Mahkum öğretmen, son kez, karısıyla birlikte olmayı saplantılı bir şekilde hayal ettiği için tamamen hayal kırıklığına uğramıştır. Fakat ziyaret sırasında, bilinçsizce de olsa mahkum, karısının kız kardeşini kendisiyle yatması için ikna etmeye çalışır ve komiserin kullandığı tekniklerin aynısını kullanır.

Bu film, Melih Cevdet Anday’ın “İçerdekiler” oyunundan bir uyarlamadır.

29) İklimler

Yönetmen: Nuri Bilge Ceylan
Fragman

Bir üniversitede hoca olan İsa ve oyuncu olarak çalışan eşi Bahar, Kaş’ta yaz tatili geçirmektedirler. İsa, bir süre sonra, birbirleriyle iletişim kurmadıkları bahanesiyle Bahar’dan ayrılmaya karar verir. Bahar İstanbul’a tek başına döner ve ardından yeni bir projede çalışmak için Ağrı’ya gider. 

Coğrafi iklimlerle insanın iklimlerini bir arada işleyen Nuri Bilge Ceylan filmi…

28) Kıskanmak

Yönetmen: Zeki Demirkubuz
Fragman

Konum Zonguldak, zaman 1930’lar. Cumhuriyet Bayramı Balosu, Türkiye’nin bir kömür madeni kasabası olan Zonguldak’ta yapılıyor. Davetliler arasında bu küçük ve sıkıcı kasabaya yeni gelenler de var: Mühendis Halit, muhteşem eşi Mükerrem, Halit’in kız kardeşi ve istenmeyen aile üyesi Seniha. Balo sırasında Seniha, güzelliğin kaderini belirleyenin kendisi olacağını anlar.

27) Climax

Yönetmen: Gaspar Noé
Fragman

Fransa’da 20 dansçı, üç günlük bir prova için ormandaki yatılı bir okulda bir araya gelir. Birbirini yeni tanıyan ekip, provalar dışında da eğlenceli vakit geçirir. Provaların bitmesinin ardından ayrılmadan önce son bir parti düzenlerler. Fakat içkilerin sayısı arttıkça içlerinden bazıları tuhaf davranışlar sergilemeye başlar. Gençler bir süre sonra tamamen kontrollerini kaybeder. Onları bu duruma sokan içkilerine katılmış psikoaktif bir maddedir. Müzik, dans, gerilim ve cinsellik dolu bu ortamda kimileri cennette olduğunu hissederken kimileri içinse durum cehennemden farksızdır. 

Psikoaktif maddeleri neden kullanmamanız gerektiğini daha iyi anlayacağınız Gaspar Noé filmi…

26) Oslo, 31. August | Oslo, 31 Ağustos

Yönetmen: Joachim Trier
Fragman

Anders, Oslo rehabilitasyon kliniğinde iyileşmekte olan bir uyuşturucu bağımlısıdır. 30 Ağustos’ta şehir merkezinde bir iş görüşmesine katılmak için kendisine bir günlük izin verilir. Arkadaşı Thomas’ı ziyaret ettikten sonra randevusuna geçer. Röportajda uyuşturucu bağımlısı olduğunu itiraf eder ve fırtınalar estirir. Daha sonra gecenin geri kalanında Oslo sokaklarında dolaşır, geçmişinden insanlarla tanışır ve bazen yüzleşir. Film 31 Ağustos’un ertesi günü sona eriyor. Anders, boş zamanlarında verdiği kararlara odaklanır…

25) Sivas

Yönetmen: Kaan Müjdeci
Fragman

11 yaşındaki Aslan, dövüşü kaybeden ve yaralanıp yere yığılan Sivas adındaki terk edilmiş kangal köpeğiyle karşılaşır ve onu kurtarır. Daha sonra sınıf arkadaşlarını, özellikle de sevdiği kızı etkilemek için Sivas’ı kullanmaya çalışır, hatta başka bir çocuğun köpeğiyle kavga çıkarır. Bir köpek ve bir çocuğun hikâyesi…

24) C Blok

Yönetmen: Zeki Demirkubuz
Fragman

Evliliği yavaş yavaş dağılmakta olan huzursuz kadın Tülay, apartman kompleksinde oturan Halit tarafından sürekli izlenirken çeşitli travmalarla yüzleşmek için yola çıkar.

23) Enter the Void | Boşluk

Yönetmen: Gaspar Noé
Fragman

Tokyo’nun görünmeyen, çirkin yüzü… Kız kardeşi Linda’nın striptizci olduğu, kendisinin ise ağır uyuşturucu kullanıcısı olan Oscar’ın gözünden deneysel bir film sunumu. Oscar, travmanın kardeşlerini altüst ettiğinde çocukluğuna da geri dönüşler yapar. Oscar’ın uyuşturucuyla beslenen halüsinasyonları, Tokyo’nun halihazırda endişe verici olan gecelerini değiştiriyor ve polis onu vurduktan sonra yukarı süzülerek aşağıya bakabiliyor: Kız kardeşinin üzüntüsüne, bir aşk otelinin odalarına ve hatta moleküler düzeyde hayata. Spektrumun renkleri güzel olabilir; çirkin olan insanların renksiz hayatlarıdır. Peki ya öbür dünyada boşluktan daha fazlası mı var?

22) Kız Kardeşler

Yönetmen: Emin Alper
Fragman

1980’lerde durgun ve kasvetli bir köy. Reyhan, Nurhan ve Havva isimli üç kız kardeş hizmetçilik yapmak için evlatlık olarak kasabaya gönderilir. Ancak evlat edinen ailelerini farklı nedenlerle yüzüstü bıraktıkları için fakir köylerindeki babalarının evine geri gönderilirler. Daha iyi bir yaşam hayallerinden yoksun üç kız kardeşin birbirine tutunma öyküsünü anlatan Emin Alper filmi…

21) Anayurt Oteli

Yönetmen: Ömer Kavur
Fragman

Küçük bir kasabadaki küçük bir otelin yalnız sahibi Zebercet, otele gelen bir misafire karşı bir tutku geliştirir ve günlük hayatın rutin gerçekliği paramparça olmaya başlar.

Bu film, Yusuf Atılgan’ın “Anayurt Oteli” romanından bir uyarlamadır.

20) Love | Aşk

Bu filmde abartılı cinsellik vardır.
Yönetmen: Gaspar Noé
Fragman

Murphy, Paris’te yaşayan Amerikalı bir sinema bölümü öğrencisidir. İki yıldır birlikte olduğu Electra adındaki kız arkadaşıyla bir gün, aşk hayatlarına biraz heyecan katmanın bir yolu olarak Omi adında Danimarkalı başka bir kadını da yataklarına almaya karar verirler. Ancak Electra’nın evde olmadığı bir gün, Electra’dan gizli, Omi ile cinsel ilişkiye giren Murphy istemediği bir sonuçla karşılaşır: Bir hata sonucu Omi hamile kalır. Bu plansız hamilelik, Murphy ve Electra arasındaki ilişkiyi korkunç bir şekilde sona erdirir ve Murphy’yi Omi ile evlenmeye zorlar. Bir sabah Electra’nın annesi Nora, Electra’dan haber alıp almadığını sormak için Muphy’i arar; Electra’nın annesi üç aydır ondan haber alamıyordur ve kızının intihar eğilimlerini bilmektedir. Bunun üzerine bir süredir Electra’yı unutmuş olan Murphy onu yeniden anımsar.

Seyirci Murphy’e dönüşür ve çaresizlik içinde bu aşk üçgeninde kendine yer bulmaya çalışır…

19) Yazgı

Yönetmen: Zeki Demirkubuz
Fragman

Gümrük idaresinde muhasebeci olarak çalışan Musa, hayatın boş ve saçma olduğuna inanır. Hayatını değiştirmek için mücadele etmez ve olaylarla tepki vermez. Çünkü hepsinin aynı sonuca götürdüğünü düşünür. Annesinin ölümü onu etkilemez. Annesini sevmesine rağmen, onun ölümüne bir nevi mutlu olur. Musa, bir anne ve iki kişinin ölümünden tutuklanır. Ancak bu olaya da tepki vermez…

Bu film, Albert Camus’nün ”Yabancı” adlı romanından bir uyarlamadır.

18) Le Bonheur | Mutluluk

Yönetmen: Agnès Varda
Fragman

Francois, Therese ile evli genç bir marangozdur. Çiftin iki küçük çocukları vardır. Her şeyin yolunda gittiği, hayatın güzel olduğu, güneşin ışıl ışıl parladığı yapay bir mutluluk içindedirler. Bir gün Francois, Emilie ile tanışır; aşık olmaları ve sevgili olmaları oldukça kısa sürer. Hâlâ karısını sevdiğini söyleyen Francois, bu yeni ilişkisiyle gelen büyük mutluluğu karısıyla da paylaşmak ister.

Feminist oluşuyla bilinen yönetmen Agnès Varda bu filmiyle, çok eşlilik üzerinden kadın-erkek ilişkisine odaklanır.

17-16-15) Yusuf Üçlemesi: Yumurta, Süt, Bal

Yönetmen: Semih Kaplanoğlu
Fragman (Yumurta)
Fragman (Süt)
Fragman (Bal)

Geçmiş sürekli olarak gözden geçirilir; gözden geçirilir ve hatırlanır. Film tiyatro, edebiyat ve sanat eserleri aracılığıyla geçmişte yaşanan olayların, bugünkü halimizi nasıl şekillendirdiğini sorguluyor. Psikanalizden bolca yararlanan Semih Kaplanoğlu, bu sorgulamayı bir insana indirgiyor. Yusuf Üçlemesi, Yusuf’un hayatının geriye doğru sarılarak izlendiği bir izlencedir.

14) Ana Yurdu

Yönetmen: Senem Tüzen
Fragman

Şehirli ve üst-orta sınıfa dahil olan Nesrin, bir romanı bitirmek ve yazar olma hayalini gerçekleştirmek için ailesinin Anadolu’daki eski köyüne geri döner. Nesrin’in muhafazakâr annesi davetsiz gelip ayrılmayı da reddettiğinde, Nesrin’in yazı tezgâhları ve köy hayatı fantezileri belirginleşir. İki kadın, birbirlerinin iç dünyalarının karanlık köşeleriyle yüzleşmek zorunda kalır.

13) The Turin Horse | Torino Atı

Yönetmen: Béla Tarr
Fragman

Anlatılana göre Alman filozof Friedrich Nietzsche, İtalya’nın Torino kentinde seyahat ederken bir atın kırbaçlanmasına tanık olmuştur. Bu görüntüye dayanamayan Nietzsche, kollarını atın boynuna dolamış sonra da yere yığılmıştır. Bir aydan daha kısa bir süre içinde Nietzsche’ye, ölümüne kadar, on bir yıl boyunca yatağa bağımlı ve suskun kalmasına neden olacak ciddi bir akıl hastalığı teşhisi konmuştur. 

Ama ata ne oldu? Tarr’ın son filmi olan bu film, yaşananlara dair kurgusal bir hikaye ile bu soruyu takip ediyor. Atı kırbaçlayan adam, at arabasıyla şehre mal götürerek geçimini sağlayan kırsal bir çiftçidir. At yaşlı olduğu gibi sağlığı da kötü durumdadır ve buna rağmen efendisinin emirlerini yerine getirmeye çalışır. Fakat at bir süre sonra ölür. Ve atın ölmesi bu hikâyenin trajik bir sonu niteliğindedir…

12) Irréversible | Dönüş Yok

Bu film rahatsız edicidir.
Yönetmen: Gaspar Noé
Fragman

Alex adında genç bir kadın, tünelde yabancı biri tarafından tecavüze uğrar. Bunun üzerine erkek arkadaşı Marcus ve eski erkek arkadaşı Pierre, adaleti kendileri yerine getirmeye karar verirler. En az diğer filmleri kadar tartışma yaratan bir Gaspar Noé’nin filmi…

11) The Seventh Continent | Yedinci Kıta

Yönetmen: Michael Haneke
Fragman

George ve Anna, çok normal ve sessiz görünmelerine rağmen derinliklerinde büyük bir patlama yaşayan çifttir. Bu durumdan en çok etkilenen kişi, çocukları Evi olur. Evi, ailesinin ilgisizliğine bir ceza olarak kör gibi davranmaya başlar. Bu durumu gören George ve Anna, hayatlarının anlamsızlığını fark ederler…

10) Taxi Driver | Taksi Şoförü

Yönetmen: Martin Scorsese
Fragman

Travis Bickle, New York’ta yaşayan eski bir Denizci ve Vietnam Savaşı gazisidir. Uykusuzluktan muzdarip olduğu için zamanını gece taksi şoförü olarak, gündüzleri keyifsiz sinemalarda film seyrederek ya da dünyanın, özellikle de New York’un, nasıl kötüye gittiğini düşünerek geçirmektedir. İnsanlıkta neyin doğru neyin yanlış olduğu konusunda güçlü fikirleri olan yalnız bir adam… Ona göre, New York insanlığındaki tek parlak nokta, Senatör Charles Palantine’in başkanlık adaylığı kampanyasında çalışan Betsy’dir. Ona takıntılı hale gelir. Onunla yaşadığı bir olaydan sonra dünyayı kendi görüşüne göre daha iyi bir yer haline getirmek için ihtiyacı olan her şeyi yapması gerektiğine inanır. Önceliklerinden biri Iris’in kurtarıcısı olmaktır.

9) Ahlat Ağacı

Yönetmen: Nuri Bilge Ceylan
Fragman

Doğduğu kasabaya dönüp yazdığı kitabı bastıracak parayı toplamaya çalışan fakat babasının borçlarıyla karşılaşan bir gencin hikâyesi… Bu film, Taşra-şehir ikilisi çerçevesinde bir baba ve oğlun psikolojik bakışla derinleşen ilişkisini anlatır.

8) Yeraltı

Yönetmen: Zeki Demirkubuz
Fragman

Bir insanın hayatı, düşünceleri, duyguları ve kendi karanlığı… Muharrem’in hoş karşılanmadığı bir partiye davet edilmesi üzerinden gelişen bu film, Dostoyevski’nin “Yeraltından Notlar” adlı romanından uyarlanmıştır.

7) Uzak

Yönetmen: Nuri Bilge Ceylan
Fragman

Mahmut, 40 yaşındaki bağımsız bir fotoğrafçıdır. Hayatı azimle geçmiştir ve köyünden İstanbul’a göç etmiş, mesleğini profesyonelleştirmiştir. Mahmut’un köyündeki bir fabrika kapandıktan sonra işsiz kalan Yusuf ise Mahmut’un yanına İstanbul’a göç etmeyi düşünmektedir. Yusuf’a göre köyde hayatı bitmiştir, orada yapacak hiçbir şey yoktur, en iyisi şehre göç etmek ve bir iş bulmaktır. Hayat, İstanbul’dadır. Bu yüzden Yusuf kendini İstanbul’da, Mahmut’un yanında bulur. Ancak Mahmut ve Yusuf arasında derin bir mesafe vardır ve giderek daha da derinleşir hale gelir. Mahmut, büyük şehir hayatına bağlı, nevrozlarından muzdarip bir adamken; Yusuf, sinir bozucu ve taşra alışkanlıklarına sahip bir adamdır. Özünde taşralı olan iki insan arasındaki uzaklık giderek belirginleşir…

6) Carne | Et

Bu film rahatsız edicidir.
Yönetmen: Gaspar Noé
Fragman

Kızı Cynthia’nın doğumundan sonra Parisli bir at kasabı, kısa süre sonra kendini terk edilmiş olarak bulur. Yeni doğmuş kızını tamamen kendi başına büyütmek ve ona bakmakla sorumludur. Dahası, küçük kızı bir ergene dönüşürken her gün aynı uyuşukluk ve sıkıcı tekrarları deneyimleyen kasabın hayatında pek bir şey değişmez. Ancak kızıyla ilgili yaşanan bir olay üzerine bir adama saldırıp hapse giren kasap, hapisten çıktıktan sonra kendine yeni bir hayat kurmaya çalışmaktadır.

5) Bir Zamanlar Anadolu’da

Yönetmen: Nuri Bilge Ceylan
Fragman

Anadolu’nun Keskin kasabası çevresindeki kırsal alanda yerel savcı, komiser ve doktor, Kenan adlı bir şüphelinin ve zihinsel engelli erkek kardeşinin itiraf ettiği bir cinayetin kurbanını aramaktadır. Ancak Kenan, cesedin tam yerini bilmediği için arama beklenenden daha zor hâle gelir. Grup aramaya devam ederken üyeleri yardım edemezler ancak kendi aralarında hem önemsiz şeyler hem de en derin endişeleri hakkında sohbet ederler. Ve bunu, herhangi birinin beklediğinden daha zorlu olduğunu kanıtlayan bir soruşturmada gerçekleştirirler…

4) La Pianiste | Piyano Öğretmeni

Yönetmen: Michael Haneke
Fragman

Erika Kohut, orta yaşlarda bir piyanisttir. Annesi gibi kendisi de otoriter olan piyanist, annesiyle birlikte yaşamaktadır. Annesinin bu karakter özelliği, piyano öğretmeninin de hayatına yansımıştır: Seyirci, arzuların bastırılmasına ve bunun saplantılı hallere bürünmesine tanık olur.

3) Persona

Yönetmen: Ingmar Bergman
Fragman

Genç hemşire Alma, her bakımdan sağlıklı görünen ancak konuşmayan bir oyuncu olan Elisabeth Vogler’in başına getirilir. Birlikte vakit geçirdiklerinde Alma, Elisabeth’le sürekli konuşur ve hiçbir yanıt alamaz. Alma sonunda sırlarını, görünüşte sempatik olan Elisabeth’e itiraf eder ve kendi kişiliğinin Elisabeth’in kişiliğine gömüldüğünü fark eder. 

2) Kış Uykusu

Yönetmen: Nuri Bilge Ceylan
Fragman

Eski bir aktör olan Aydın, fırtınalı bir ilişki yaşadığı genç eşi Nihal ve son zamanlarda boşanmasından muzdarip olan ablası Necla ile Orta Anadolu’da küçük bir otel işletmektedir. Kışın kar yağmaya başladığında otel hem bir sığınağa hem de düşmanlıklarını besleyen kaçınılmaz bir yere dönüşür…

1) Seul Contre Tous | Herkese Karşı Tek Başına

Bu film rahatsız edicidir.
Yönetmen: Gaspar Noé
Fragman
Not: Listemizin altıncı sırasında yer verilen Carne (Et) filminin devamıdır. Ancak izleme sırası size kalmıştır; hangisini önce izlediğinizin pek bir önemi yoktur.

Kasap, işlediği suçtan dolayı hapiste yatmış ve nihayet çıkmıştır. Kızını ve işini yitirmiş olduğu için artık tek başınadır. Bundan sonra tek amacı kendine yeni bir hayat kurmak, her şeye baştan başlamaktır.

Film, hasta bir adam üzerinden yozlaşmış toplum ve sisteme; ahlaki değerlerimizi sorgulatacak şiddette eleştiri yapar. İzleyici kendini iyi ve kötüyle, doğru ve yanlış arasında konumlandırmaya çalışırken tüm suçun kimde olduğu muamma bir soru olarak zihinde belirir. Bu filmi terk etmek için sadece 30 saniyeniz olacak.


Listemiz burada son bulmuştur ancak liste belirli aralıklarla güncellenecektir. İyi seyirler dileriz!

Written by

Mehmet Can Kocaman

46 Posts

Merhaba, ben Mehmet Can Kocaman. Psikolojiye olan ilgimden dolayı kurduğum Anlaşılır Psikoloji'de anlaşılır bir dille araştırmalarımı ve kişisel yazılarımı paylaşıyorum. Benimle iletişime geçmek için sitenin iletişim kısmını veya mail adresimi kullanabilirsiniz.mail: [email protected]
View all posts

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *