Psikoloji Bölümünün Geleceği ve İş İmkânları; Psikologlar Ne Kadar Para Kazanıyorlar?

Muhtemelen bu yazıyı bir süre önce açıklanan sınav sonucunun ardından psikoloji bölümünü ve psikoloji bölümünün geleceğini, iş imkanlarını, maddi kazancını merak ettiğiniz için okuyorsunuz. Ve büyük olasılıkla aklına takılan tüm bu soruların cevabını burada bulacaksınız, bulamazsanız da; aklınıza başka bir şey takılırsa da yorumlar kısmına yazmanız halinde hızlıca cevaplayacağımızdan şüpheniz olmasın. Ayrıca detaylı bilgi almak isterseniz ücretsiz bir şekilde sitenin iletişim kısmını kullanıp da bize ulaşabilirsiniz.

Unutmadan belirteyim, psikoloji okumanın nasıl bir şey olduğunu merak ediyorsanız ve daha fazla bilgi istiyorsanız şu yazımızı tıklayarak mutlaka okumalısınız: Psikoloji Bölümü Okumak

O zaman adım adım, soru-cevap şeklinde ilerleyelim ve aklınıza takılan her şeye yanıt vermeye çalışalım.

Öncelikle şunu belirtmeliyiz ki bu yazıyı ilk oluşturduğumuzda Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi güncel maaş verileri de paylaşıyordu. Biz de bunu referans alarak bilgi paylaşmıştık. Ancak şimdi, güncellenen hâlinde güncel maaş verilerini göremedik. Yine de yol gösterici olması açısından bu verileri kaldırmadık ve yeni eklenen bilgilerle yazıyı güncelledik.


1) Psikoloji Bölümünün Geleceği Ne Düzeyde?

İlk önce bu soruyla başlamak istedik. Çünkü biliyoruz ki özellikle değişen teknolojiyle birlikte birçok meslek değer kaybederlerken birçok meslek de değer kazanıyor hatta yeni yeni meslekler ortaya çıkıyor. Burada önemli olan şeylerden biri; geleceği olup olmadığını sorguladığımız alanın her zaman ihtiyaç duyulup duyulmayacağı. Örneğin, insanlık var olduğu sürece sağlık, beslenme ve barınmanın da her zaman ihtiyaç duyulan şeyler olduğunu biliriz. Özellikle gelişen ve modernleşen dünyada insanların da fikirleri değişiyor. Bundan birkaç yıl öncesine kadar, sağlık denilince yalnızca beden sağlığı anlaşılırken,  artık günümüzde ruh sağlığı da akla geliyor. Ve yine çok değil birkaç yıl öncesine kadar psikologlar ve psikiyatrler “deli doktoru” şeklinde anılırken günümüzde ise bu algı yavaş yavaş yıkılıyor. Tıp ve biyoloji bilimlerinin de giderek gelişmesi sayesinde psikoloji bilimi de bundan nasibini alıyor. Psikoloji bilimin giderek gelişmesi, insana ve hayvana dair çözümsüz birçok sorunun cevaplanabilmesi sayesinde giderek ilgi çeken bir alan haline geliyor. Ayrıca, insanların günümüzde giderek bilinçlenmesi sayesinde ruh sağlığı da önem kazanmaya başlıyor ve insanlar kalıplarını kırıp psikologlara gitmeye, ruh sağlıkları konusunda destek almaya başlıyorlar.


2) Psikologlar ne kadar para kazanıyor?

Birçok insanın tahmin ettiğinin aksine birçok psikolog zengin değil. O yüzden bu sorunun cevabı pek de iç açıcı olmayacak. Ancak bu sizi karamsarlığa düşürmesin, ülkedeki birçok meslekle yaklaşık olarak denk para kazanıyorlar. Daha fazla uzatmadan açıklayalım. Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi‘nin verilerine göre psikologların %70’i asgari ücret veya biraz üstü kadar kazanıyor.


3) Psikoloji Bölümünde Yüksek Lisans Yapmak Zorunlu mudur?

Psikoloji bölümünde yüksek lisans yapmak neredeyse yazılı olmayan bir kural haline gelmiş durumda. Türkiye’deki 4 yıllık psikoloji eğitimi maalesef yetersiz olduğu için, 2 yıl daha okuyup psikolojinin herhangi bir alt alanında yüksek lisans yapmak gerekiyor. Psikoloji bölümünde yüksek lisans yapılan en popüler alt alan ise klinik psikoloji.

Hangi alanlarda yüksek lisans yapılabilir?
Psikolojide yüksek lisans yapmak için ülkemizde çeşitli alt alanlar mevcut. Bunlar; klinik psikoloji, sosyal psikoloji, deneysel psikoloji, bilişsel psikoloji, gelişim psikolojisi, adli psikoloji, iş ve endüstri psikolojisi olarak sıralanabilir.


4) Psikologlar ortalama ne kadar sürede iş buluyor?

Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisine göre ilgili grafikte de göreceğiniz üzere göre psikologlar genellikle mezun olduktan sonraki ilk 6 ay içinde iş buluyorlar.


5) Psikologlar “psikologluk” yapıyorlar mı?

Psikoloji mezunlarının yalnızca %64’ü tam olarak unvana uygun bir iş yapıyorlar. Geriye kalan %36’sı ise düşük, orta ya da yüksek seviyede nitelik uyuşmazlığı yaşıyor.


6) Psikoloji Bölümünde Devlet Atamaları Ne Düzeyde?

Psikoloji bölümünde yani psikologluk mesleğinde kamuya atanma oranları diğer birçok bölüme kıyasla oldukça düşük. Sayılarla ifade etmemiz gerekirse bu oran %10 kadar. Ancak zamanla bu oranın daha da küçüleceği çok açık. Yeni açılan psikoloji bölümleri ile birlikte oldukça genişleyen bu alanda, birkaç yıl sonra senelik örgün olarak 8-9 bin kişi mezun olurken ancak 100-200 kadarı atanabilecek. Bunu bilerek bu alanı seçmelisiniz. [2020’de güncellenen verilere göre kamuda işe yerleşme oranı %15 seviyelerine çıkmış durumda].

2020 verileri.
2022’de güncellenmiş veriler.


7) Psikologlar daha çok hangi alanlarda istihdam ediliyorlar?

Psikologlar genellikle eğitim alanında istihdam ediliyorlar.

8) Psikoloji Bölümü Özel Üniversitelerde Okunur mu?

Eğer zengin bir aileden gelmiyorsanız, yani bölümü bitirdiğinizde ve yüksek lisans yaptığınızda kendi kliniğinizi açacak ve tanıtımını yapacak kadar paranız yoksa (bu iş ciddi anlamda maddiyat gerektirir), %100 burslu bir şekilde kazandıklarınız hariç hiçbir özel üniversiteyi tercih etmenizi tavsiye etmeyiz. Birçok işverenin özel üniversiteden mezun olmuş psikologların CV’sini bile okumadığını biliyoruz. Bunun yanı sıra her yıl özel üniversitelerde okuyan yüzlerce psikoloji öğrencisi yatay geçişle en kötü devlet üniversitesine dahi geçmek için çaba harcıyor. Bu durumda maddi durumunuzu göz önünde bulundurarak karar vermelisiniz, aksi halde pişman olabilirsiniz.


9) Açık ve Uzaktan Eğitimde Psikoloji Bölümü Açılması Psikoloji Bölümünü Nasıl Etkiler?

Belki hatırlayacağınız üzere 2020’de psikoloji bölümüne açık öğretimde 1200, uzaktan eğitimde ise sınırsız kontenjan açılmıştı. Neyse ki bu korkunç karar daha sonra iptal edilmişti. Bu yüzden bu sorunun detaylı cevabını kaldırdık.


10) Psikoloji Bölümünü Seçip Seçmeme Konusunda Kararsızım. Bu Mesleğe Yatkın Olup Olmadığımı Nasıl Anlarım?

Bu soru oldukça önemlidir. Yalnızca psikoloji bölümü için değil, okumak konusunda emin olamadığınız herhangi bir bölüme gittikten sonra da pişman olabilirsiniz. Aile baskısı ya da gelecek korkusunun ön planda olduğu şekilde tercihler yapmamalısınız. Birinci önceliğiniz ilgi, yetenek ve yatkınlığınız olmalı. Aksi halde, pek bilinmese de her yıl tıp bölümünü, hukuk bölümünü bırakan yüzlerce insan gibi ya da bu iki bölümü okumaktan memnun olmayan binlercesi gibi olabilirsiniz. Bunun için aklınızdaki soruları cevaplamak isteriz. Psikoloji ve psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümleri hakkında detaylı bilgi almak isterseniz bize buradan ulaşabilirsiniz.


Bunların yanı sıra yeni açılan psikoloji bölümlerini ve hangi üniversitelerde açıldıklarını merak ediyorsanız buraya tıklayınız. [2022’de açılanlar henüz yayınlanmadı]

Written by

Mehmet Can Kocaman

46 Posts

Merhaba, ben Mehmet Can Kocaman. Psikolojiye olan ilgimden dolayı kurduğum Anlaşılır Psikoloji'de anlaşılır bir dille araştırmalarımı ve kişisel yazılarımı paylaşıyorum. Benimle iletişime geçmek için sitenin iletişim kısmını veya mail adresimi kullanabilirsiniz.mail: [email protected]
View all posts

1 thought on “Psikoloji Bölümünün Geleceği ve İş İmkânları; Psikologlar Ne Kadar Para Kazanıyorlar?”

  1. psikolojı çok okumak istiyorum. fakat atanma durumu çok az bu benim okuma isteğimi söndürüyor açıkçası. dile kolay 6 yil okuduktan sonra boş kalmakta ve 3000tl maaşta insanı tatmin etmeyecek şeyler. herşeyden çok okumak isitiyorum bu bölümü. ailemde sıcak bakmıyor. okuyup evde kalacaksın diyor. sizce hala isteğimi diretmelimiyim . yoksa zaten atanma yok deyip başka bir alanami yönelmeliyim

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *